HYVÄN TOIVON SÄÄTIÖ
Yleishyödyllinen säätiö yhteiseksi hyväksi

Hyvän Toivon säätiön tarkoituksena on ennalta ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan omistamansa kiinteistön (Toivon talo) kautta, jonka vuokratuotoilla tuetaan kohderyhmiä eri tavoin. 

Koska yleishyödyllisen säätiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, kertyvillä varoilla tuetaan kohderyhmien toimintaa taloudellisesti. Lisäksi säätiön omistama Toivon talo tarjoaa työtä haastavassa elämäntilanteessa oleville nuorille ja tilat talossa kokoontuneille ikäihmisille.

Hyvän Toivon säätiö on näin osaltaan vaikuttamassa koko yhteisön hyvinvointiin ja vaalimassa kulttuurihistoriallisesti tärkeää rakennusperintöämme.  

Hyvän Toivon säätiö on perustettava säätiö, joka rekisteröidään keväällä 2024.

Yhtiömuotona säätiö on lähimpänä yhteistä. Säätiön toiminta on tarkoin säädeltyä ja sitä ohjaavat säätiön säännöt ja säätiön hallitus. Hyvän Toivon säätiön hallituksen muodostavat sen perustajajäsenet yhdessä sellaisten asiantuntijoiden kanssa, jotka varmistavat säätiön tarkoituksen toteutumisen. Hallituksen jäsenten tehtävä on tuoda lisäarvoa säätiön tarkoituksen toteuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen oman osaamisensa ja verkostojensa myötä.

Yleishyödyllisen säätiön hallitus vastaa siitä, että Toivon toiminta on paikallisen kohderyhmän tarpeita vastaavaa, säätiön tarkoitusta tukevaa, sekä liiketoiminnallisesti kannattavaa. 

Jokaisella on mahdollisuus osallistua 

Hyvän Toivon säätiön 50 000 euron peruspääoma on perustajien maksama ja tapahtumatuotoilla kerättävien varojen lisäksi summa käytetään säätiön omistaman kiinteistön peruskorjausta varten.

Joukkorahoitus on osallistava tapa rahoittaa yhteistä hanketta avoimen rahoituskampanjan kautta. Ostaja valitsee haluamansa vastikkeen, eli tuotteen tai tapahtuman ja maksaa ostoksensa luottokortilla.

Tarvittaessa maksu on mahdollista suorittaa myös laskulla. 

Peruskorjaus etenee vaiheittain

Vuonna 2024 kiinteistössä alkava peruskorjaus etenee vaiheittain. 

  • Ensimmäisessä vaiheessa välttämättömät purkutyöt ja alapohjan kunnostus (budjetti 200 000 eur). Ensimmäisessä vaiheessa alakertaan valmistuu kahvila-, ravintola- ja tapahtumatilat. Peruskorjauksen 1-vaiheen koko budjetti on 400 000 €. 
  • Toisessa vaiheessa valmistuu majoitustilat 2-kerrokseen. Toisen vaiheen kustannukset tarkentuvat purkutöiden myötä. 
  • Kolmannessa vaiheessa piha-alueet.

Säätiön keräämän vuokratuoton myötä saadaan lisää varoja kiinteistön korjaamiseksi ja ylläpitämiseksi, sekä nuorten ja ikäihmisten toiminnan tukemiseksi.

Toivon talon konsepti

Toivon konsepti kietoutuu alueen lähiruokaan ja artesaaniosaamiseen. Ravintola hyödyntää lähituotekaupan raaka-aineita valmistuksessaan ja myytäviä tuotteita käyttöesineinä.

Talon kierrätyskalusteiden entisöinnissä käytetään paikallista osaamista ja melkein kaikki irtain on kaupan. Tilat toimivat myös galleriana ja talon tapahtumissa näkyvät musiikki, elokuvat, komiikka, taide ja kulttuuri eri muodoissaan.

Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu alakerran tiloihin kahvila-ravintola, sekä lähituotekauppa. 

Toisessa vaiheessa kiinteistön yläkertaan valmistuu majoitustilaa, jota vuokrataan myös yhteisöllisenä työtilana sesongin ulkopuolella.

Toivon talon yrittäjät

Toivon taloa operoivilla yrittäjillä tulee olla kunnianhimoinen suhtautuminen talon liiketoiminnan kehittämiseen. Yrittäjät maksavat Toivosta markkinahintaista vuokraa. Vuokratuotoilla korjataan ja kustannetaan talon ylläpitoa, sekä  taataan mahdollisimman paljon hyviä tekoja säätiön tarkoitusta palveleville kohderyhmille – nuorille ja ikäihmisille.

Säätiön perustajat Minna Linnas ja Sarita Saloheimo ovat sitoutuneet toimimaan yrittäjinä Toivoa operoivan yrityksen ohjaksissa. Lisäksi rakennuksen toimintaan ja markkinapaikalle odotetaan paljon paikallisia harjoittamaan yrittäjyyttään eri tavoin.

Toivon talon asiakkaat

Vääksyn vetovoima kasvaa vuosi vuodelta ja vierailijat arvostavat alueella erityisesti sen luontoa, sekä Vanhaa Vääksyä kanavanseutuineen.  

Toivon talo sijaitsee erinomaisella paikalla palvellakseen paikallisia asiakkaita ja turisteja tunnelmallisessa miljöössä. Kehittyvän alueen kukoistava artesaaniyrittäjyys, monet puodit ja kahvilat tarjoavat iloa ympärivuotisesti.

Toivo pystyy jatkossakin tarjoamaan tilat ryhmille, joiden yhteiset kokoontumisajat soveltuvat talon muuhun käyttöön. Talon nykyisten käyttäjien kanssa on hahmotettu heidän tarpeitaan ja toiveitaan niin tilojen kuin valikoiman suunnittelussakin. 

Miksi tämä tehdään?

Yhteinen tehtävämme on pyrkiä säästämään kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset seuraaville sukupolville. Jos vanhan kansakoulun säästämisellä pystymme vaikuttamaan koko yhteisön hyvinvointiin laajemminkin, niin meillä on monta hyvää syytä ryhtyä tähän. 

Onnistumiseen tarvitaan yhteistä tahtoa ja Toivoa.

Toivon Säätiön hallituksen ja sen neuvonantajien roolit

Viestintä

Miten varmistamme, että säätiön tarkoitus tulee ymmärrettävästi viestityksi ja Toivon talosta tulee kiinnostava ilmiö. Keitä tarvitsemme tänään ja tulevaisuudessa mukaan kehittämään talon ja alueen toimintaa? Miten voimme osaltamme tukea alueen matkailumarkkinointia? Mitä tunnistamme kohderyhmien tarpeista talon toiminnan kehittämiseksi?

Matkailu- ja ravintolaliiketoiminta

Mitä kiinteistössä toimivalta ravintolaoperaattorilta vaaditaan? Millainen konsepti parhaiten palvelee alueen asiakkaita ja kasvavaa matkailuliiketoimintaa? Mihin markkina kehittyy kansainvälisesti ja valtakunnallisesti tulevaisuudessa ja miten säätiön tulee reagoida muuttuvan markkinatilanteen tarpeisiin?

Asikkalalainen nuorisotyö

Asikkalan nuorisotyön edustaja on mukana antamassa näköalan siihen, miten kunnan nuorempi väestö voi. Millaisin toimin voimme edesauttaa nuorten hyvinvointia kunnassamme?

Asikkalan vanhustyö

Asikkalan vanhustyön edustaja on mukana antamassa näköalan siihen, miten kunnan ikääntyneempi väestö voi. Millaisin toimin Hyvän Toivon säätiö voi vaikuttaa vanhusten yksinäisyyden vähentämiseksi?